Kom till oss ochupplev en annan värld


påsklov 29/3-7/4 öppet 10-17 varje dag

zoolog owe sandström är på plats under hela påsklovet och håller spännande presentationer, matar fiskar samt presenterar dagens djur.

Bara en promenad bort genom Hagaparken

På Fjärilshuset Haga Ocean  kan du uppleva livet under och över vattenytan. Njut av att vandra omkring bland fritt flygande fjärilar i stora tropiska växthus. Upptäck fjärilarnas parningsdans, larvernas matglädje och om du har tur, se på när en fjäril kläcks. Här finns även en av nordens största hajakvarium. I den 30 meter långa tanken som rymmer 1,2 miljoner liter vatten simmar färgglada fiskar tillsammans med revhajar och gitarrockor.

De flesta helger och lov är zoolog Owe Sandström här och håller spännande presentationer om hajarna, dagens djur samt koi-karpar och rovfiskar.

Schema för presentationer
11:30 Hajpresentation
12:30 Presentation av "dagens djur"
13:00 Matning av koi-karpar
13:30 Hajpresentation
15:00 Matning av rovfiskar
* (Med reservation för ändring )

Nästa presentationsdag:
Mars  16, 17, 23, 24, 29, 30, 31
April 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
UTSTÄLLNINGEN

En tropisk regnskog mitt i Stockholm. Njut av känslan att vandra omkring bland fritt flygande fjärilar i stora tropiska växthus för att sedan träffa hajarna och de andra fiskarna inne i Haga Ocean.

Inför Besöket

Priser, öppettider och annan generell information

Hitta Hit

Hit kan du ta dig via buss, bil, pendeltåg och gång.

Café

För att smälta intrycken från utställningen är ett besök på cafeet ett utmärkt sätt att avsluta besöket på.

UTSTÄLlNINGEN

"Det kanske till och med får några barn att söka sig till utbildning inom naturvetenskap och fortsätta att arbeta med frågor kring miljö och liv i vatten"

-MIKAEL ODELL

EN TROPISK REGNSKOG MITT I STOCKHOLM

Njut av känslan att vandra bland fritt flygande fjärilar i stora tropiska växthus. Bland vattenfall och prunkande växtlighet upptäcker du naturens under. I Haga Ocean får du se svartfenad revhaj och högfenad revhaj tillsammans med färgglada fiskar.

Läs mer om

UTSTÄLLNINGEN

FJÄRILSHUSET

Upplev fjärilarna och förundras över den tropiska regnskogens mångfald och härliga värme. Om du har tur får du se när en fjäril kläcks och bereder ut sina vingar för första gången.

En del av fjärilarna importeras hit som puppor och en del fjärilar går igenom hela sin livscykel inne i växthusen på Haga. Fjärilshuset omfattar över 3000kvm och omgivningen är tropisk. Temperaturen går aldrig under 25 grader på dagen och till och med på natten är det minst 18 grader. Luftfuktigheten är alltid hög och just dessa förhållanden gör att fjärilarna trivs. Under ett år lever flera tusen fjärilar här och varje gång du besöker oss finns minst 700 fjärilar av en mångfald olika arter. Fjärilarna är exotiska på våra breddgrader medan de på hemmaplan är relativt vanliga. På Fjärilshuset finns inga utrotningshotade fjärilar. Inne i Fjärilsrummet finns även vaktlar (små hönsfåglar), sötvattensfiskar, rockor, grodor och en mängd tropiska växter.

HAGA OCEAN - AKVARIUM

I Haga Ocean akvarium upptäcker du havets skönheter. I det 30 meter långa akvariet som rymmer 1,2 miljoner liter vatten simmar stora och små revhajar tillsammans med färgglada revfiskar och gitarrockor. De hajarter som finns i Haga Ocean är den svartfenade revhajen, som är den vanligaste förekommande revhajen, och den högfenade revhajen, som är den största revhajen. Kom och möt havets vassaste tänder på nära håll.

I anslutning till det stora akvariet finns flera mindre saltvattensakvarium med diverse fiskar, sjöstjärnor, sjöborrar, koraller mm att kolla på. De gulliga clownfiskarna är en favorit hos barnen. Vi har även en utställning om vithajen, havets verkliga rovfisk. I utställningen får du lära dig mycket om den mytomspunna hajen. Utställningen syftar till att informera besökarna om den fridlysta vithajen. Vithajen består av en massa information gällande vithajar såsom utbredning, fysiologi, anatomi, historia, fridlysning med mera.

På OCEARCH hemsida kan du se hur hajar förflyttar sig runt om i världens hav. KLICKA HÄR för att komma till OCEARCH globala hajspårning.

VÅRA REV

Syftet med reven i Haga Ocean är att visa på ett projekt vi bedriver som bygger på att skapa nya rev av kalkstenar på land. Vad kan vara bättre och mer miljöriktigt än att använda moder naturs eget material, nämligen porös kalksten och på så sätt skapa Man Made Reefs.

Den här typen av kalksten bildades för länge sedan i havet, via framförallt korallers förmåga att ta upp kalk och spårämnen ur havsvatten och koraller bildar då fast kalksten. Genom att lägga tillbaka stora mängder kalksten i havet på ett speciellt sätt skapar vi nya rev som snabbt blir beväxta av alger, koraller och en enorm mängd biologisk liv som letar efter en plats att leva och fästa sig på. Samtidigt flyttar det också in stora mängder skaldjur och fiskar. Det är fantastiska platser för t.ex. yngel att kunna leva på och växa upp. Det finns tusentals goda skäl att skapa mera rev då de tropiska havens korallrev är världens mest produktiva livshabitat. Förutom projekt och forskning är ett av våra huvudsakliga mål att alla människor ska kunna se och förstå vad ett tropisk rev är och hur det kan se ut. Då det är ganska få som dyker i tropiska hav är det här ett sätt att visa både barn och vuxna hur det kan se ut 7-8 meter ner i havet med levande rev, hajar stimfiskar, koraller och alger. I bästa fall är det kanske ett besök här som får några av våra besökare att intressera sig för havet och dess invånare. Det kanske till och med får några barn att söka sig till utbildning inom naturvetenskap och fortsätta att arbeta med frågor kring miljö och liv i vatten.

korallrev
ett urval

Galleri

Vi vill rädda de vilda pollinerarna.

pollineringsängar och bin

Pollineringsängar, fjärilsstigar och bin.

"Fjäril vingad syns på Haga, mellan dimmors frost och dun"; lät det på 1700-talet när Carl Michael Bellman beskrev Hagaparkens grönområde i den kända balladen Fjäriln vingad. Idag ser inte de svenska pollinerarnas situation lika bra ut. De frodiga grönområdena där diverse pollinerare lever har minskat drastiskt. Vi människor är helt enkelt för duktiga på att hålla efter grönområden så som parker, ängar, gräsmattor och rabatter. Genom att låta exempelvis rabatter växa till sig och se lite spretiga ut så kan man rädda de vilda pollinerarnas fortlevnad. Det är faktiskt så att cirka en tredjedel av vad vi människor äter är relaterat till pollinering. För att främja tillväxten av så kallade pollinerare, har Fjärilshuset Haga Ocean anlagt både pollineringsängar och fjärilsstigar samt tagit hit tama bin.

kul att du kommer

HITTA HIT

KOMMUNALT


Närmaste busshållplats Haga Norra eller Kolonnvägen
Närmaste pendeltågsstation Solna Station

Besök
www.sl.se för mer information

MED BIL

E4/Uppsalavägen. Sväng av vid Haga Norra. Mitt i av/påfarten finns infarten till Hagaparken. Parkering direkt till vänster. Vandra sedan några minuter genom den vackra Hagaparken till Fjärilshuset.

ADRESS

Fjärilshuset i Hagaparken
16970 Solna

Mail: info@fjarilshuset.se
Tel: 08 730 39 81

BRÄNNT GUMMI OCH DUNKA DUNKA

UPPTÄCK HAGAPARKEN PÅ SEGWAY

Vi har öppet varje dag mellan 10:00-16:00. Segway passar alla åldrar. Barn under 15 år kan åka själva inne på Fjärilshuset Haga Oceans område eller i Hagaparken under målsmans uppsikt. Vi har 5 st Segways. Instruktion och lån av hjälm ingår alltid.Se till att ni är på plats ca 10 min innan er Segwaytid. Kommer ni försent kan det hända att er åktid blir kortare.Det går att hyra Segways på hösten och vintern beroende på väder och väglag.Boka tid härPRISER
30 minuter – 250:- / Segway

60 minuter – 400:- / Segway
Vid 30 minuters åkning bokas ändå en timme i bokningsschemat.
All åkning sker på egen risk!
Glöm inte att ta med giltigt ID-kort
Tele: 08 730 39 81
Mail: segway@hagakompaniet.se

SLAPPNA AV EN STUND

Välkommen till HAGA trädgårdscafé

Smält intrycken från utställningen med en rykande kopp nybryggt kaffe eller kanske en iskall dryck.
Haga Trädgårdscafé ligger i direkt anslutning till Fjärilshuset Haga Ocean. Här serveras fika och lättare luncher efter säsong.
Om du har allergier, fråga cafépersonalen så hjälper de dig.

Det finns gott om sittplatser inne i caféet. Vår stora uteserveringen är öppen året om.

OBS: På tisdagar, onsdagar och torsdagar under november och december månad serveras endast pannkakor, frallor, bakverk, glass och dryck.

*Det är inte tillåtet att ta med egen mat och dryck för förtäring i caféet. Vi har ingen bordsbokning. Vi har inget matsäcksrum.

Telefon till caféet:
08 7303611

Perfekt ställe för

BRÖLLOP och EVENT

Utöver festlokalerna erbjuder vi ett brett utbud av aktiviteter. Vid bokning av någon av lokalerna får ni exklusiv rätt till hela området. Tomten är på 30 000 kvadratmeter med en uteservering för upp till 400 personer och möjlighet för tältlösningar för upp till 1500 sittande gäster. Totalt 6 000 kvadratmeter under tak.

TRÄDGÅRDSRESTAURANGen

En “utomhusmiljö” inomhus med grön, lummig inramning. Med 2 dansgolv och 2 välutrustade barer. Plats för 600 minglande gäster, 300 sittande gäster.

EN SEPARÈ

För dagskonferenser med plats för 100 personer.

MAT OCH DRYCK

Maten sätter guldkant på eran tillställning och inga önskemål är omöjliga. Grillfesten, julfesten, kräftskivan... Eget kök som gör maten på plats. Efter maten är drycken i centrum för att göra middagen till en upplevelse och vi sätter gärna ihop passande dryckespaket.

MUSIK, DANS oCH UNDERHÅLLNING

Separat dansgolv finns i nattklubbslokalen. I anläggningen finns lokaler med komplett DJ-utrustning.

Liveband är möjligt.

TIDSREGLER OCH
ÖVERNATTNING

Egen brygga i Brunnsviken, kommunaltrafik med 15 minuters trafik, goda parkeringsmöjligheter. Endast 6km från Stureplan för den som vill förlänga kvällen.

Två hotell i närheten.

ÖVRIGT

Lokalerna är handikappsanpassade. Personal och städning ingår i hyran.

FÖR BOKNING OCH FRÅGOR

info@fjarilshuset.se

Se offertverktyg här

Kom på besök med

Skolklass

Vid besök med en skolklass vill vi att ni i förväg ringer eller mailar och meddelar oss vilket datum, vilken tid och hur många det är som kommer.

Inträdespriser

Lärare 90:-
Skolbarn (förskolebarn till gymnasieelever)  90:-
Guidning ca 1 timme: 1700:-

Skolpriser gäller endast om ni har bokat i förväg och ej under skollov och helger.
Vi har inga matsäcksplatser. Det går bra att sitta på våra gräsmattor utomhus.

Vi kan fakturera betalningen, tag med rekvisition och legitimation. Lägsta fakturabelopp är 350:-.

Guidningar erbjuder vi:
Maj – Augusti: Tisdagar och onsdagar kl. 14.00 och kl. 15.00
September – April: Tisdagar och onsdagar mellan kl. 10.00 – 14.00

Telefon: 08 730 39 81
Mail: info@fjarilshuset.se

Kom på en guidad tur

SPECIALVISNING

Kvällsvisningarna vänder sig till allt från scoutgrupper, intresseföreningar, ungdomsföreningar till såväl vuxengrupper.

Visningen består av en introduktionspresentation av anläggningen följt av en spännande visningsvandring där du möter våra djur på riktigt nära håll. Du får möta våra jättemalar och delta i deras utfodring, uppleva våra sköldpaddor, grodor, insekter, ödlor och naturligtvis alla våra fjärilar och hajar.

Visningarna leds av Owe Sandström, vår egen zoolog, känd från bl.a. TV-programmet “Hur gör djur!"

Visningen är tillgänglig måndag-onsdag.
Visningstiden är cirka 2 timmar.

Grundpris 5000kr för minimum 10 personer.

För mer info om tider, priser samt bokning maila:
info@fjarilshuset.se

INFÖR BESÖKET

PRISER OCH infoInträdespriser
Vuxen 249 kr
Pensionär 198 kr
Barn 3-15 år 149 kr
Barn under 3 år gratis

Årskort
Vuxen 730 kr
Pensionär 580 kr
Barn 430 kr
VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR


Vilka öppettider har ni?
Måndag-söndag 10:00- 16:00


Har ni öppet under jullovet?
Svar: Vi har öppet alla dagar kl 10-16 förutom den 24 & 25 December då vi har stängt.

Får man ta med sig barnvagn i utställningen?
Svar: Nej, man får inte ta med sig barnvagn in i utställningen. Vi har frigående djur där inne. Vi vill gärna tipsa er om att ta med egen bärsele och barnvagnslås. Barnvagnsparkering utanför entrén.*Man kan låna bärsele och barnvagnslås i butiken. ID-kort som pant. 


Hur mycket kostar inträdet?
Svar: Vuxen 249 kr, pensionär 198 kr, barn (3-15 år) 149 kr. Barn under 3 år går in gratis.

Hur mycket kostar inträdet för en skolklass?
Svar: Om man vill besöka Fjärilshuset Haga Ocean med en skolklass måste man först boka tid. Skicka ett mail till
info@fjarilshuset.se eller ring 08-730 39 81 När ni har fått bokningen bekräftad, kostar inträdet 90 kr per elev och lärare. Eventuell guidning bokas separat. Man betalar på plats med kort, swish eller med rekvisition (minimum beloppet för att betala på faktura är 350 kr). Om föräldrar följer med på besöket betalar de entrébiljett för vuxen 249 kr.

Kan man ta sig fram med rullstol?
Svar: Ja, man kan ta sig fram med rullstol. Golvet är ojämnt på vissa ställen. 

Har ni handikappanpassade toaletter?
Svar: Ja, vi har en inne i caféet. 

Har ni en garderob där jag kan hänga mina jacka?
Svar: Ja. Vi har en obevakad garderob i butiken där man kan hänga av sig jackan. Vi har inga värdeskåp. 

Får man ta med sig en hund?
Svar: Nej, man får inte ha med sig en hund, varken i utställningen, caféet eller butiken. Det går dock bra att ha hunden på uteserveringen. 

När finns det mest fjärilar?
Svar: Vi får in över 700 puppor varje vecka året runt. Det är därför nästan alltid lika mycket fjärilar i utställningen. Fjärilarna är mest aktiva när det är soligt och högtryck. Ibland kan det verka som att vi har färre fjärilar därför att de inte. flyger omkring så mycket fjärilar just då. Se dig omkring, så småningom börjar du upptäcka de som sitter still i växtligheten 

Får man äta medhavd matsäck?
Svar: Man får inte äta medhavd matsäck i utställningen eller i caféet. Vi har inget matsäcksrum. Man får äta matsäck utomhus på våra gräsmattor.

Kan man köpa lunch hos er?
Svar: Ja vi har ett café som serverar enklare luncher och fika. 

Får man fotografera inne i utställningen?
Svar: Ja, utan blixt för personligt bruk. 

Är det varmt inne på Fjärilshuset Haga Ocean?
Svar:  Ja. Inne i det tropiska fjärilsrummet är det alltid varmt och fuktigt (ca 28 C året om). 

Får man röra på fjärilarna?
Svar: Nej. Fjärilarna är sköra och man får inte röra dem. Det kan hända att de sätter sig på besökarnas kläder. Om detta händer kan man peta lite på fjärilens ben så flyger den iväg. 

Finns det toaletter i utställningen?
Svar: Ja, det finns 5 stycken toaletter i caféet och 3 stycken toaletter i rum 4 vid hajtanken. Skötbord och handikappanpassad toalett finns i caféet. 

Kan man parkera bilen vid Fjärilshuset Haga Ocean?
Svar: Det finns en parkering ca 200 m från Fjärilshuset. När ni svänger in till Haga Norra ligger parkeringen till vänster. Parkeringen är inte gratis. Fjärilshuset Haga Ocean har ingen egen parkering. 

Kan man betala med American Express?
Svar: Nej,  vi tar inte emot American Express eller Diners

Kan man betala med kontanter?
Svar: Nej, vi tar inte emot kontanter.

Kan man betala med swish?
Svar: Ja

Skriva om oss

Presskontakt

INFO@FJARILSHUSET.SE

JÄTTEFJÄRILEN ATTACUS ATLAS

Pressmeddelande 20220910

Jättefjärilen finns nu på Fjärilshuset

Den stora fjärilen (Attacus atlas) som slunkit ut från en privatsamlares bostad i Gamla Stan i Stockholm, finns nu i gott förvar hos Fjärilshuset i Hagaparken liksom fyra överlevande puppor. Nu har även pupporna kläckts och de nya fjärilarna finns att se i den tropiska regnskog som finns på Fjärilshuset. Den stora fjärilen kan ha ett vingspann på upp till 25 cm och huserar vanligtvis i Sydostasien och är anpassad efter de klimatförhållanden som finns där men inte efter det svenska vädret. De fullbordade fjärilarna äter ingenting och kan leva upp till två veckor.

En lätt skamsen och ’fjärilsbesatt’ person kontaktadeFjärilshusets chef och ägare Mikael Odell och undrade om Fjärilshuset kunde ta hand om fjärilen och de puppor hen hade, så att djuren kunde få komma till en för dem mera naturlig miljö. Fjärilshuset har sedan länge en etablerad utställning av tropiska fjärilar och puppor liksom ett tropiskt 27- gradigt och fuktigt klimat i lokalen. Här lever de kläcka atlasspinnarna tillsammans med hundratals kommande artsyskon som för närvarande finns där som larver, puppor eller fullbildade fjärilar.

     Nu har vi tagit hand om atlasspinnarens puppor och återbördat dem till sin naturliga miljö, säger Fjärilshusets chef och ägare Mikael Odell. De kommer att finnas bland många kommande artsyskon som nu är i larvstadiet. De kommer alla att bli ett nytt och bestående inslag i det urval av tropiska fjärilar vi kan visa för våra besökare.

Fjärilshuset är Solna kommuns näst största besöksmål och har årligen cirka 300.000 besökare. Det var också Fjärilshuset som tog initiativet till att svenska folket skulle rösta fram Sveriges nationalfjäril lagom tillmidsommar 2022. De flesta av de drygt 24.400 rösterna gavs till citronfjärilen. På så sätt har Fjärilshuset nu skapat sig ett namn som ett forum för vård av och kunskap om såväl tropiska fjärilar som svenska dagfjärilar.Foto: Johan Palmgren

Citronfjärilen är Sveriges nationalfjäril

Sveriges nya nationalfjäril är citronfjärilen (Gonepteryx rahmni), enligt den röstning som pågått mellan den 19 april - 20 juni 2022 där mer än 20 000 personer skickat in förslag på sina favoritfjärilar. Citronfjärilen fick närmare 40 procent av de som röstat på Fjärilshusets hemsida. Närmast efter i popularitet kom nässelfjärilen (Aglais urticae) och efter det amiralfjärilen (Vanessa atalanta).

Kontakt:

info@fjarilshuset.se

08-27 41 90