Vår Historia

Fjärilshuset Haga Ocean är ett levande museum.

The founder getting eaten by a plastic shark


År 1989 grundades Fjärilshuset och drivs sedan 2006 av Mikael Odell och hans familj. År 2013 byggdes Haga Ocean med den stora hajtanken. Fjärilshuset Haga Ocean är ett levande museum. Det är det som är så spännande, att kliva in i den varma regnskogen full av fiskar, grodor, sköldpaddor och mycket mer.

Fjärilshuset Haga Ocean är en unik plats för lärande om djur och natur från varma breddgrader. Syftet med vår stora hajtank är att visa allmänheten hur havet kan se ut på 7-8 meters djup. Det är inte alla som kan åka till tropikerna och dyka i verkligheten. Vi har därför skapat den stora tanken med rev och ett myller av marint liv och revhajar för alla att se. Vår förhopping är att väcka ett intresse hos våra besökare. Ett besök hos oss kanske kan leda till en utbildning i naturvetskap eller marinbiologi. Om inte annat få en känsla av livet under ytan både här på Fjärilshuset och ute i verkligheten.

A small yellow reef fish
An aquatic animal

Vårt tropiska rum med fjärilar är en unik plats där man kan lära sig allt om fjärilar och dess fantastiska livscykel. Själva metamorfosen, förändringen i fjärilens kroppsform från ägg, larv, puppa till vuxen individ, är verkligen ett av naturens underverk. Varje år har vi studenter som kommer för att göra sin APL eller praktik. Vi är glada att kunna ta emot och lära unga om djur och natur. Varje elev får personlig vägledning och utbildning av vår zoolog Owe Sandström. Vi har även skapat ett roligt och lärorikt kompendium som alla studenter använder sig av vid praktik hos oss. Praktik hos oss är väldigt populärt och vi tar emot ett begränsat antal elever varje år för att försäkra oss om att vi har tid att lära och instruera på bästa sätt.