Blogg

Här kan du hålla dig uppdaterad om allt spännande som händer på Fjärilshuset

Vad äter fjärilar?

En vanlig fråga vi ofta får av våra besökare är, vad äter egentligen fjärilar?

Fjärilens mun är som ett långt sugrör, en så kallad sugsnabel, som ligger hoprullad då den inte används. På grund av sugsnabeln är fjärilars föda begränsad till vätska.Fjärilar använder sin sugsnabel för att suga i sig nektar från blommor. Nektar finns djupt inne i olika typer av blommor, sugsnabeln gör det möjligt för fjärilen att nå den söta vätskan. På Fjärilshuset har vi många blommande växter som producerar rikligt med nektar. Vi placerar även ut “matstationer” plastblommor dränkta i konstgjord nektar som vi själva blandar ihop.


Vissa fjärilar gillar att äta frukt, särskilt fullt mogen och ruttnade frukt. Varför är det så? Jo, när frukten börjar ruttna blir den mjukare och mer flytande och därmed enklare för fjärilar att suga i sig. Här på Fjärilshuset hänger vi ut frukt varje dag. Banan, ananas , apelsin bara för att nämna några. Vi skär i frukterna på många ställen så vätska kan tränga fram. Det blir då lättare för fjärilarna att suga i sig fruktsaften och tillgodogöra sig näringen.

May 14, 2024

Nya puppor har kommit!

Puppor

Idag fick vi vår veckovisa leverans av fjärilspuppor. Som ni kan se, får vi en varierad mix av olika arter varje gång. Det är alltid spännande eftersom vi aldrig vet exakt vad vi kommer att få. Ögonblicket när vi öppnar kartongerna är lite som att öppna ett Kinderägg - fullt av överraskningar!

Bild 1 & 2 -Såhär ser det ut när pupporna kommer. Dem ligger i skyddande bomull.
Bild 3 -Vissa puppor är paketerade i små hål.

När vi har sorterat pupporna och grupperat dem efter art limmar vi dem på stänger som vi sedan placerar i vårt puppskåp, även kallat BB för puppor. De flesta av pupporna från den här leveransen förväntas kläckas inom fem dagar.

Bild 4, 5 och 6 -Här har vi grupperat puppor efter art.
Bild 7. Här är en bild på alla olika sorters puppor vi fick idag.

April 1, 2024

Fjärilshusets Hemsida – Där Teknik Möter Tropik!

När Fjärilshuset i Stockholm bestämde sig för att pimpa upp sin hemsida, sa de inte "vi behöver en uppdatering". Nej, de sa "vi behöver en revolution!" Och gissa vad? De levererade!

En Visuell Fest:Tänk dig en färgpalett så bred att den skulle få en regnbåge att se blek ut. Navigera dig genom sidorna är som att vandra i en tropisk trädgård, där varje ny sida är en ny, färgsprakande blomma.

Användarvänlighet som en Fjäderlätt Fjäril: Har du någonsin försökt fånga en fjäril med händerna? Svårt, eller hur? Men oroa dig inte, på Fjärilshusets nya hemsida är navigeringen så enkel att till och med din mormor skulle kunna boka biljetter medan hon bakar sina berömda kanelbullar.

Informativt utan att vara Tråkigt: Hemsidan är inte bara en fröjd för ögat, den är också packad med information som skulle kunna göra David Attenborough grön av avund. Men trots detta är det inte som att läsa en dammig gammal encyklopedi – det är som att bläddra igenom en topptrendig Instagram-feed.

March 20, 2024